Villamedia: Het vinden van het juiste abonneesysteem

Business Insider Nederland wist na het ingebruiknemen van de paywall-oplossing van Piano direct een recordaantal nieuwe leden binnen te halen. Ondanks het feit dat we in 2020 nog maar net met een ‘betaalmuur’ van een andere partij begonnen waren, kozen we er in 2021 toch voor dit nieuwe systeem in gebruik te nemen. Met succes. Nick Kivits van Villamedia wilden weten waarom we deze nieuwe stap al zo snel namen, en hoe het zit met dat recordaantal nieuwe leden.

In het journalistenvakblad schrijft hij over onze eerste stappen in de ledenwerving en onze ambities voor 2022. Nederland is een abonnementenland, maar hoe gaat dat dan bij businessinsider.nl

Hoe bescheiden dat doel misschien ook klinkt ten opzichte van het abonneebestand van grote nieuwssites, de groei is niet gek voor een titel die begin 2020 nog zonder betaalmuur door het leven ging.

Het gemak en het templatingsysteem van Piano heeft ons nu al enorm geholpen de ledenwerving voor Business Insider Premium goed neer te zetten. Dat helpt ons als publisher, maar staat uiteindelijk ook in dienst van de leden. Uit de eerste data zie ik dat zelf oppzeggen, upgraden van een abonnement of opnieuw aanmelden een stuk vloeiender gaat. Daardoor ben ik minder support-uren kwijt en is de lezer ook tevredener.

We betalen graag voor online journalistiek. Maar dan moet dat betalen niet te ingewikkeld zijn. Zodra we door hoepels moeten springen, laten we het snel zitten.

Bij de implementatie van het systeem hebben we nuttige tips over gebruikerservaringen gehad vanuit Piano. dat bedrijf hielp mij eerder al eens een volautomatisch ‘slim’ nieuwsbriefsysteem op te zetten. De daadwwerkelijke technische relalisatie van de paywall in WordPress, met diverse maatwerkopties is vakundig uitgevoerd door ons vaste bureau; Level Level.

Level Level is een full service WordPress specialist dat ons hier snel en slim bij verder heeft geholpen. Zij verzorgen daarnaast voor Business Insider in Nederland het hele jaar door de support en doorontwikkeling van de site. Daarnaast werken zij ook voor de collega’s van de Duitse publicatie van Business Insider.