Chaotisch studeren bij INHolland

INHolland, u kent het wel, de megahogeschool van die irritante reclamefilmpjes. Aanstaande zaterdag (5 Maart) hebben ze weer een open dag. Mocht je overwegen op een van de vestigingen te gaangaan studeren let dan op voor u al te overhaast in de kletspraatjes van de schoolrecruiters trapt.

Uit een artikel van de onderwijsbond van eind vorig jaar blijkt namelijk dat het personeel er zelf niet al te veel zin in heeft. Misschien leuk als je graag in de schoolbankjes hangt, maar wil je echt wat leren dan is misschien een heroverweging van je schoolkeuze op zijn plaats. Want “Onrust, chaos, angst. Bijna drie jaar na de fusie is het personeel van Hogeschool Inholland doodongelukkig.” klinkt nu niet alsof je een echt gemotiveerde docent kunt verwachten.

inholland

Hoewel ‘baas’ Jos Elbers veel ontzag oogst voor zijn werkwijze in de reorganisatie van de verschillende scholen en het samenvoegen van deze blinkt hij blijkbaar niet echt uit in het motiveren van zijn personeel. Aan het betreffende artikel wilde hij zelfs alleen meewerken als hij de enige was die aan het woord kwam, Hij wilde wel een interview geven, maar had een hele waslijst (zie hierboven) aan eisen waar de bond logischerwijs niet echt het nut van inzag. Misschien denkt Elbers dat hij een BN-er is, maar dergelijke voorwaarden aan de bond van je voltallige personeel stellen zijn misschien toch wat te hoog gegrepen. In feite gaat hij hiermee tegen recente aanbevelingen van de WRR in, welke aangeven dat feedback naar ondermeer je personeel belangrijk is.

Vooralsnog blijft het personeel hopen dat drie jaar na de fusie en een hoop geharrewar de rust terugkeert. Tot dat echt zal gebeuren moet je niet raar staan te kijken als je lessen niet doorgaan omdat de docent geen zin heeft of een stageplek vinden vanuit de school gesaboteerd wordt. Inholland lijkt met de spanningen een voortdurend voorbeeld van de conclusie van het SCP dat structurele problemen in het onderwijs nog niet opgelost zijn.

Dit artikel verscheen eerder op het wijlen Neukia.nl (archieflink)