Charles Groenhuijsen is niet traditioneel

Wat hebben Henk Krol, Wouke van Scherrenburg, Maurice de Hond en Charles Groenhuijsen met elkaar gemeen? Ze zijn niet van de traditionele media. Tenminste, als we die laatste moeten geloven. Groenhuijsen start met een nieuwe opinie website, genaamd Mootz. Genoemd naar het Engelse “moot”, een plek in een dorp, niet de oprichter van 4chan. Volgens diegene die Groenhuijsen zijn site in elkaar laat draaien, lijkt het monopolie op opinie “dat tot nu toe het exclusieve domein van de traditionele media was” nu dan toch afgebroken te worden.

Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen voor een site met alleen maar bekende gezichten. De jonge Sywert van Lienden is het minst traditionele gezicht tussen allemaal lekker bekenden, dat zegt het toch wel. Een initiatief (mede) gestart door een “oud NOS coryfee” het doorbreken van het traditionele monopolie noemen is op zich al een gedurfde uitspraak. In de wereld waar wij leven staat “coryfee” doorgaans voor een kopstuk van een gearriveerde partij of beweging.

Groenhuijsen beschikt over een gezonde dosis humor, want wat lezen we verder nog meer over Mootz:

Mootz brengt prominente Opinieleiders rechtstreeks met elkaar in contact. ‘Gewone’ volgers mogen op Mootz ook meepraten, maar hun meningen houden we gescheiden van de bekende Opinieleiders.

Dus het doorbreekt het domein van de traditionele media, door alleen prominente opinieleiders centraal te stellen? Een heel aparte invulling! ‘Gewone’ mensen mogen meepraten, maar daar gaat het natuurlijk niet om. “Ouwe jongens krentenbrood” niet traditioneel noemen, een mooie vondst van onze coryfee!

De site gaat verder met:

Mootz wil een laagdrempelig platform zijn voor alle Opinieleiders van Nederland

Dus alle leiders die we hebben, mogen iets komen zeggen maar dat is dan wel een breuk met de gevestigde traditie. Kom op nou Charles, een lolletje kunnen we hebben, maar je gaat nu zelfs zo ver ‘journalisten’ expliciet te noemen: Opinieleiders uit de journalistiek niet enorm bij de traditionele media rekenen, dat klinkt eerder dom dan humoristisch!

Lieve Charles: The more the merrier, zeker op internet, dus wees van harte welkom! Echter, het gaat wat ver om als bekende ‘TV-kop’ een hoop bekende mensen te vragen en dan zeggen dat dat het monopolie van de traditionele media gaat doorbreken. Dat is een beetje alsof Bill Gates zegt het nieuwe gezicht van de software industrie te zijn, alleen maar omdat Apple in plaats van Microsoft het de afgelopen tijd zo goed heeft gedaan.

Verdiep je eens in sites als Frontaal Naakt en DeJaap of Sargasso en Geenstijl, of als je graag nieuwe initiatieven van bestaande koppen wilt: Joop. Kom daarna weer terug, herschrijf de tekst op je website en dan kun je serieus meepraten, ok? Go go go!

Trouwens, dat Mootz.nl al bezet was, is ook niet echt super handig, hè?