Echte Jannen Nieuwjaarsuitzending

Het nieuwe jaar begon goed met een heuse Nieuwjaarsspecial van Echte Jannen. Op zaterdag 1 januari kwamen gasten uit 2010 nogmaals terug en waren er uiteraard ook weer de bekende vaste gasten met een column te beluisteren in een speciale uitzending vanuit De Plantage.

Uiteraard was ook ik van de partij waarbij ik mocht aanschuiven om iets over de gebeurtenissen van de week daarvoor te vertellen. De vooruitblik zouden we immers bewaren voor de reguliere zondagnacht.

Echte Jannen – Ctrl Alt Del – Live 1 Jan 2011 by ThE_ED

Cybercrime

Onder gejuich, niet gelogen, begon ik aan mij verhaal over het inmiddels veelbesproken rapport van Faber over Cybercrime, dit rapport zou vol fouten zitten en kwam zodoende al direct na publicatie in opspraak. Vrij snel werd dan ook bekend dat het ministerie dit rapport niet zou overnemen vanwege de kwaliteit van het onderzoek. Of het daadwerkelijk zo ver zal komen is overigens nog altijd vrij onduidelijk.

Feit blijft dat Faber conclusies presenteert maar zich nogal vrijblijvend opstelt ten opzichte van de eigen rapportage. Zo gaat het slechts om “hypothesen” die opgesteld “zouden kunnen worden” en blijft het bureau er bij dat het geen datamining adviseert. Nu is het in principe ook zo dat ze slechts aangeven dat een dergelijke methode toegepast zou kunnen worden, niet dat dit moet en in een reactie gaf men aan dat de uiteindelijke hypothesen “met elkaar” opgesteld zouden moeten worden. Hiermee lijkt men echter weg te duiken voor een ogenschijnlijk onvermijdelijk gevolg van dergelijke aanbevelingen. Waarom de verklarende woordenlijst vol fouten zat kon men ook niet aangeven. De opmerking dat het een compromis is, is in mijn optiek onvoldoende, dit geldt slechts voor het taalgebruik en de manier van uitleg, niet voor de definitie van bepaalde begrippen.

Twittercode

Daarnaast had ik het in de gezellige uitzending nog over de zogenaamde Twittercode. Dit is eigenlijk een “social media code”, die zelfs op Hogeschool Windesheim in een debat al afgeserveerd leek. Toch is deze gedragscode plotseling weer in het nieuws, niet in de laatste plaats door een hoofdredactioneel commentaar van het NRC. Waarom ook in het radioprogramma Standpunt.nl iemand aan het woord kwam die beweert dat we misschien wel naar Amerikaanse toestanden toe gaan of moeten is mij persoonlijk een raadsel. Juist daar wordt nu het nut en de grond van een dergelijk soort code bevraagd.

Naast mijn korte live bijdrage aan het programma was het verder ook een erg gezellige avond, waar ik met menig gast van de show nog even heb kunnen napraten. Uiteraard altijd te kort, maar zo gaat dat “met radio”.

Foto door Richard Lamb, trendwatcher en “mysteryguest” in de uitzending.