Een AI-model voor redactiewerk
In opdracht ontwikkelde ik journalistiek AI-model Tinn. Dit model ondersteunt de redactie en maakt het mogelijk razendsnel artikelen samen te stellen in lijn met de inhoud van de rest van het medium.
Daarbij is het in principe mogelijk Tinn voor elk (hoofdzakelijk) geschreven mediumtype in te zetten, maar voor online werkt dit het beste. Het model werkt op basis van ChatGPT.
Tinn is een AI model dat geassisteerd door een redacteur snel gebruikelijke stukken content kan genereren. “Ze” helpt bij het verwerken van bestaande teksten, rapporten en andere artikelen. Een redacteur kan veel tijd kwijt zijn aan bulleted samenvattingen, (SEO) leads en artikel-rewrites. Tinn is daarbij een excellente aanvulling voor het redactieteam.
Inmiddels kan Tinn overweg met het bewerken van standaard beschikbare data en deze omschrijven naar een bruikbare tekst. Contextblokken en aanvullende informatie bij artikelen (via een Plugin).
Tinn werkt het best samen met een menselijke (eind) redacteur, en dat zal ook nog wel even zo blijven. Het model ondersteunt wel in die mate dat er daadwerkelijk meer werk verzet kan worden.
Journalistieke overwegingen bij AI
Om (de illusie van) fake nieuws te voorkomen wil je je waarschijnlijk altijd baseren op bestaande teksten en informatie. Naarmate de prestaties van de modellen vorderen zal steeds waarachtiger geschreven kunnen worden op basis van steeds plattere data.
Tweegesprekken voegen echt iets toe, maar zijn risicovol; ze hebben nooit echt plaatsgevonden. Ze kunnen iets toevoegen als duidelijk blijft dat het een tekstvorm is, geen echt gesprek. Vermijden dat onderwerp van het nieuws zelf ‘gesprekspartner’ is, om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat het om een interview met citaten gaat.
Sommige taken zijn dermate triviaal dat ze gemakkelijker door een mens uitgevoerd kunnen worden. Wel zijn die door de hoge mate van controleerbaarheid uitermate geschikt om mee te experimenteren.
Waar werken we nog aan met Tinn?
Wat betreft tone of voice kan Tinn (anno september 2023) nog verbeteren. Het zou nuttig zijn als het model daarvoor binnen ChatGPT getraind kan worden. Bovendien kan elk type verwerking om een andere aanpak vragen, die we liever ook vastleggen binnen Tinn. Het genereren van afbeeldingen via DALL·E is nog ondermaats en geen match voor MidJourney. Het model kan wel helpen daar prompts voor te schrijven
De verwachting is dat ik in mijn inzet hierin snel zal worden ingehaald door ChatGPT’s moederbedrijf OpenAI. Op dit moment kijk ik daarom vooral naar het uitbreiden van de toepassingen van dit journalistiek AI model.