Infographic De Persdienst: Wat klopt hier niet?
Je hebt “Lies, damned lies, and statistics”, noch Mark Twain, noch zijn voorgangers leken echter te beseffen dat je daarna ook nog ‘infographics’ hebt. Bekijk de infographic zoals deze vandaag in het Eindhovens Dagblad stond en beantwoord de vraag: “Wat klopt hier niet: welke fouten of bijzondere keuzes heeft de infographics maker van De Persdienst hier gemaakt?”. (foto via Bart Brouwers, zelf geheel onafhankelijk Dichtbij Hoofdredacteur (TMG))
Als we deze afbeelding beschouwen valt dringt zich vooral één vraag op, die je als inforgraphicmaker dus eigenlijk niet wilt oproepen: “Wat willen ze nu laten zien?”. Dit komt uiteraard door een aantal opvallende ontbrekende gegevens; zo lijkt Wegener de grootste, maar schijn bedriegt: alle gekleurde vlakken zijn alleen maar de lokale dagbladen. Daarom komen TMG en De Persgroep er zo schamel vanaf met alleen Zuid-Holland en Amsterdam en een stukje Utrecht. (En waarom worden deze twee samen genomen?) De maker vond het blijkbaar te lastig om het feit dat deze uitgevers landelijke dagbladen aanbieden goed in te tekenen en heeft daarom hun domein beperkt tot dat deel dat nog overbleef na het intekenen van de lokale kranten.
Bovendien is HDC nu onderdeel van TMG, dus het blauwe deel hoort eigenlijk óók wit te zijn. Zo kijkend lijkt het er op dat de infographicsmaker van De Persdienst het aandeel van Wegener in de landelijke dagbladenmarkt flink heeft willen overdrijven. Gek genoeg is dat De Persdienst van.. Wegener, inderdaad.
De kunst van het wegmoffelen
Wanneer de maker alleen lokale bladen had willen aangeven, dan had hij misschien alleen een krant als Parool (toch erg Amsterdams), of wellicht het AD moeten meenemen. Maar dat zijn in principe al landelijke dagbladen. Daarnaast hoort HDC dus eigenlijk bij TMG. Nu lijkt het er maar op dat hij maar ‘een dotje’ doet: komt hem waarschijnlijk wel zo goed uit. Het grootste landelijke dagblad, de Telegraaf, is zelfs überhaupt niet eens meegenomen! Met infographics kun je dus alles laten zien, als je dingen maar genoeg ongelijk opdeelt (TMG en HDC), samenneemt (TMG en De Persgroep), en hier en daar wat weglaat (Telegraaf, landelijke verspreidingsgebied van de betreffende dagbladen).
Zo blijkt maar weer dat duiding voor iedereen (zowel ‘echte, serieuze journalist’ als ‘lijfblogger’) een probleem is. Of dat iedereen uiteindelijk zijn eigen verhaal wil vertellen, zo u wilt.
Als klapper op de vuurpijl: de begeleidende tekst gaat in op de kwaliteit van de bladen:
“misschien heeft u het al gemerkt: scherpere keuzes, meer eigen nieuws, mooier gepresenteerd…”
Ik wacht nog even op die onafhankelijke duidende journalistiek…
Is het Parool echt een nationaal dagblad? Het wordt in Den Haag bij mijn weten niet verspreid buiten de kiosk.
Ik begrijp je kritiek, maar toch even een paar kanttekeningen:
1. Ik vermoed dat simpelweg het woord ‘regionaal’ is weggevallen uit de titel van de infographic. Dat zou al veel utmaken.
2. Correctie: Het Parool is toch écht, écht, écht een regionale krant. Dat jij Het Parool als Rotterdammer niet goed kent, doet daar niets aan af, sterker nog: is het beste bewijs dát het een regionale krant is. 😉
Verder geloof ik net als jij zeker dat de betrokkenheid van De Persdienst bij Wegener heeft meegespeeld bij deze selectieve weergave. Ook journalisten zijn soms net mensen.
Volgens mij kun je in principe wel een abonnement nemen. Maar idd zoals ik zeg: “Wanneer de maker alleen lokale bladen had willen aangeven, dan had hij misschien alleen een krant als Parool (toch erg Amsterdams) [..] moeten meenemen”.
@Jeroen: Dat zou kunnen, maar:
1. De Volkskrant en (evt) het AD dan? (Dat is dan misschien als voorbeeld voor die uitgevers, maar dat verwart dus.)
2. Het Parool is te koop in kiosken en je kunt gewoon een abonnement nemen. Vandaar een randgeval, imo. (Waaruit blijkt dat ik het niet goed ken? Ilja merkte dat ook al op, is het de twijfel die ik er bij aangeef het als regionaal te kenmerken?)
Daarnaast dus nog ‘het geval’ HDC en welke kranten van TM/DePersgroep in Zuid-Holland duidt men dan op? De regiotitels van het AD? Moet dat dan niet veel versnipperder worden ingekleurd?
Het centrale probleem is natuurlijk dat (wellicht) een verkeerde titelkeuze en gebrek aan keuze in van de weer te geven bladen het erg moeilijk maakt te beslissen welke kant men nu op wilt. En dat terwijl een plaatje juist meer zou moeten zeggen dan 1000 woorden. 😉