Kopieergedrag is natuurlijk, maar verengt het beeld van ‘de Media’

Wanneer iemand “A” vindt, is het vaak voor de ander niet gunstig om “B” te zeggen. Integendeel: het kan juist heel goed zijn dicht tegen “A” aan te schurken en (ongeveer) hetzelfde te vinden. Er onstaat al snel een consensus over één soort onderwerp. En door de consensus dat we ons heel erg bezig zullen moeten houden met het ene, ontstaat er zoekgedrag rondom dat onderwerp. Dan kun je wel heel leuk allerlei andere dingen roepen, maar dan komt er gewoon niemand langs om jouw geniale idee te lezen. Je hebt in ieder geval wel een enorme experimenteerdrang nodig die andere weg te kiezen.

Bijvoorbeeld: SEO tips

Het resultaat van deze ‘noodzaak’ tot herhaling en aansluiting (en dus ‘herkenning’) te vinden is een vervlakking -een verenging- van het aanbod. Dat is niet per se ‘goed’ of ‘slecht’, maar persoonlijk vind ik dat erg zonde: een enorm aanbod van gelijksoortige content. Niet alleen in de vorm, maar vooral ook in de inhoud: probeer maar eens eenvoudigweg op “SEO tips” te zoeken en je komt er achter dat je vooral veel van hetzelfde vindt. Wanneer je op die manier het internet afzoekt naar tips om je website te optimaliseren kom je een hoop dezelfde tips bezig.

Dit gebrek aan originaliteit geldt natuurlijk niet alleen voor marketing- en communicatiegerelateerde onderwerpen, maar het is wel typisch zo’n genre waarin een zekere vorm van ‘kopieergedrag’ enorm wordt gestimuleerd. De oorzaak van kopieergedrag in deze vorm ligt in een aantal simpele gedragingen die we kunnen constateren, en ze heeft verstrekkende, zelfversterkende, gevolgen. Lees meer in mijn gastblog op Marketingfacts »