‘Misschien wel de eerste AI site van Nederland’
Om een bekende krant te parafraseren, Crepro is “Misschien wel de eerste AI site van Nederland”. Nog net uit maart 2023.
Dat is toch leuk voor de digitale geschiedenisboeken.
Deze site was bedoeld als eerste experiment met AI-publiceren, en uit het proces om de artikelen te maken zou uiteindelijk AI redactiemodel Ferri groeien. Natuurlijk neem ik u, de lezer, even mee langs wat ik destijds begin 2023 heb geleerd.
De eerste AI site van Nederland?
Na de eerste verwondering, uit de hand gelopen enthousiasme en ‘ja, eigenlijk is deze tekst nooit goed’ van eind 2022 na de lancering van ChatGPT dacht ik begin 2023.
“Maar het kan natuurlijk best makkelijk wel goed’.
Dus zo begon ik maar aan een site om te zien wat je op de eenvoudigste manier best goed kunt maken…
Ten eerste was het voor me belangrijk dat ik niets zelf zou schrijven of tekenen. De site is dan ook een eerste voorbeeld van wat ik met mijn toolkit – inmiddels Ferri gedoopt – zou willen en kunnen doen. Ik was hier slechts de copy-paste robot in dienst van de AI, met af en toe een idee.
Deze eerste versie bestaat puur uit een workflow; de input van een idee levert een artikel, een samenvatting, kop en een engelstalige omschrijving van het artikel op. Dat laatste wordt dan weer gebruikt om in MidJourney een passende afbeelding te genereren.
Via een vast stramien ben ik zo begonnen met artikelen opbouwen. Eerst aan de hand van een eigen idee; “schrijf een artikel over”.
Getraind op de gemiddelde LinkedIn post?
Op basis van de eerste resultaten van een zoekwoorden-analyse heb ik in een volgende ronde om bijpassende ideeën gevraagd. Hierbij gaat er dus nog meer van het proces naar de AI; geef maar 3 ideeën en schrijf volgens ons stramien de artikelen en laat me een afbeelding genereren.
Wat verder opvalt; zeker in het begin had OpenAi nog lang niet altijd de neiging alle woorden in koppen met hoofdletters te beginnen. De tool had verder een enorme voorliefde voor opsommingen, zo erg dat ik in de instructies steeds moest meegeven dat het artikel geen pure opsomming moest zijn.
Waarschijnlijk was ie getraind op de gemiddelde LinkedIn post… ?
De toekomst van online publiceren
Inmiddels kan de toolkit hele artikelen maken, audio voor podcasts genereren op basis van de artikelen, beperkt video opleveren en indien gewenst volautomatisch elke dag een artikel (of artikelen) opleveren en plaatsen.
De komende tijd zal ik Crepro, de site voor Werk, creatie en productie, opnieuw gebruiken om de nieuwste functies bij te schaven en te stresstesten.
Hierover schreef ik eerder ook op LinkedIn