Pagina’s opnieuw laten inlezen door Facebook (Debuggen)

Wanneer je een pagina deelt op Facebook, laadt deze -waar mogelijk- een kort tekstje en een apart plaatje in als ‘preview’ op je timeline. Eenmaal gedeeld wordt het door Facebook opgeslagen (gecached) en zullen andere delers ook die tekst en foto delen, ook als je in de tussentijd bijvoorbeeld het plaatje veranderd hebt! Hoe zorg je nu dat Facebook haar cache leegt, en de zogenaamde metadata van je artikel opnieuw inleest? Daar heeft Facebook gelukkig zelf ook een handig instrument voor.

(Dit is ook handig als Facebook onverhoopt een doodlopende link (404) heeft opgeslagen – Stel je site is even onbereikbaar terwijl je net die link plakt, of Facebook laadt het zelf verkeerd in – en deze nu wel weer beschikbaar is.)

URL Linter

Voorheen noemde Facebook haar tool de ‘URL Linter‘, maar nu is het geheel ondergebracht in een ‘Debugger’. Je vindt deze debugger hier.

De ’truc’ is simpel; je voert de link in, die je opnieuw wilt laten inlezen. (Stel, je hebt een spelfout in je titel verbeterd) Je klikt op ‘debug’, en krijgt de informatie te zien die nu over die link bij Facebook bekend is. Screen Shot 2014-11-03 at 16.26.14Daarna kies je dus voor “Fetch new scrape information” en klaar ben je. Mensen die vanaf nu deze link delen, delen die met je geüpdate tekst!

Inderdaad: de debugger kan veel meer, en is een erg handig instrument om te zien hoe je pagina wordt ingelezen.